Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Smrť velikána filmovej kinematografie
Zdielať na

Smrť velikána filmovej kinematografie

Zdroj: pexels.com

Zomrel jeden z najvýznamnejších predstaviteľov francúzskej novej vlny, filmový režisér a teoretik Jean-Luc Godard, ktorý svojimi experimentami ovplyvnil celé generácie nasledovníkov. Mal 91 rokov.

Autor filmov Pri konci s dychom či Bláznivý Petríček je považovaný za klasika svetovej kinematografie a inovátora filmovej reči, ktorý svojimi experimentami ovplyvnil celé generácie svojich nasledovníkov.

Godard začínal v 50. rokoch ako filmový kritik v časopise Cahiers du cinoma spoločne s ďalšími režisérmi, ktorí v 60. rokoch vytvorili hnutie označované ako francúzska nová vlna - s Françoisom Truffautom, Érikom Rohmerom, Claudom Chabrolom a ďalšími.

Godardovu snímku Pri konci s dychom nakrútenú v roku 1960 je považovaný za hlavný film novej vlny a preslávil vtedy začínajúceho Jeana-Paula Belmonda, ktorý hral hlavnú úlohu s Jean Sebergovou.

K spolupráci s Belmondom sa Godard vrátil v roku 1965 v Bláznivom Petríčkovi, kde hlavnú ženskú úlohu hrala vtedajšia Godardova manželka Anna Karina. Tá sa objavila vo viacerých najslávnejších Godardových filmov 60. rokov ako Alphaville, Žiť svoj život či Banda pre seba.

V roku 1963 v ďalšom klasickom Godardovom filme Pohŕdanie, natočenom podľa predlohy Alberta Moraviu, hrala hlavnú úlohu Brigitte Bardotová.

Godard vo svojich najslávnejších filmoch 60. rokov posúval hranice filmovej reči a snažil sa búrať doterajšie filmové konvencie - v práci kamery, strihu i dialógu.

Súvisiace články