Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na lyžiach z Everestu
Zdielať na

Na lyžiach z Everestu

Zlyžoval horu smrti K2. Teraz sa pokúsi o to isté na najvyššej hore sveta - Mt. Evereste. Poľský extrémny lyžiar Andrzej Bargiel sa v Nepále pripravuje na najväčší projekt života a to bez použitia umelého kyslíka či šerpov. Na expedíciu s ním vyrazili aj bratia Gregorz ako spolulezec a Bartek ako kameraman. Poliaci mieria na južnú stranu hory. Pre výstup si zvolili normálku cez Južné sedlo.

Zlyžovať Everest sa pokúsil v roku 2019 bez použitia doplnkového kyslíka, ale expedíciu pre nepriaznivé podmienky ukončil po viac ako mesiaci. Prvý, kto zišiel Everest na lyžiach, bol dnes už nebohý Slovinec Davo Karničar, ale ten použil umelý kyslík. Stalo sa tak v roku 2000. Štyri roky pred ním zišiel severnú stranu legendárny rakúsky alpinista Hans Kammerlander.

Lyže si ale nasadil 300 metrov pod vrcholom. Bargiel chce byť iný. Pôjde bez kyslíka a šerpov. Hoci je v tomto období ťažké kvôli prebytočnému snehu dostať sa hore na Everest, je to paradoxne bezpečnejšie pre zlyžovanie, pretože niektoré trhliny budú pokryté snehom.

Súvisiace články