Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Krvavý ÚTOK na svetovú tenisovú jednotku
Zdielať na

Krvavý ÚTOK na svetovú tenisovú jednotku

Zdroj: pexels.com

Dnes je to rovných tridsať rokov od krvavého incidentu, kedy fanúšik nemeckej tenistky Steffi Grafovú zaútočil na jej rivalku Monicu Selešovú na kurte v Hamburgu.

Na Citizen Cupe v nemeckom Hamburgu sa odohral 30. apríla 1993 incident, aký nemal na svetových tenisových kurtoch obdobu. Nezamestnaný Nemec Günter Parche a obrovský fanúšik Steffi Grafovej neuniesol fakt, že americká tenistka narodená v Srbsku Monica Selešová nahradila jeho ikonu na poste svetovej jednotky. 

" target="_blank">Proti Bulharke Magdaléne Malejevovej si počínala na kurte mimoriadne suverénne. Za stavu 6:3 a 4:3 sa počas prestávky medz dvomi gemami vtedy 19-ročná Selešová posadila a v tom momente k nej pristúpil zozadu Parche s nožom v ruke a bodol ju. Čepeľ prenikla našťastie len dva centimetre hlboko.

;source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo" target="_blank">VIDEO TU.

Policajtom neskôr povedal, že ju chcel zraniť natoľko, aby nemohla hrať čo najdlhšie. Nedokázal zniesť čo i len pomyslenie na to, že by niekto mohol zdolať jeho číslo jeden - Steffi Grafovú.

​Turnaj aj po útoku pokračoval, čo Selešovú nepríjemne prekvapilo. 

Srbka vyhlásila, že už nikdy nevstúpi na nemeckú pôdu.

Pred útokom a po ňom...

"Úmyselne ma bodol a nebol za to ani potrestaný. Nikdy som sa z toho naozaj nedostala. Nechápem, prečo si táto osoba nemusela odpykať trest za svoj zločin,“ uviedla po rokoch Selešová.

"Vidím svoju kariéru v dvoch častiach - pred útokom a po ňom," priznala pri uvedení do tenisovej Siene slávy. 

Útočník prežil zvyšok svojho života v opatrovateľskom dome v nemeckom Nordhausene.

V auguste roku 2022 zomrel v spánku.

Tenisové organizácie po útoku zvýšili bezpečnosť na turnajoch. Podľa berlínskeho denníka Tagesspiegel má v dnešnej dobe každoročný turnaj WTA v Štuttgarte 150 príslušníkov bezpečnostnej služby. 

Súvisiace články