Jasno
16°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Hámor sa opäť chystá pokoriť osemtisícovku
Zdielať na

Hámor sa opäť chystá pokoriť osemtisícovku

Archívna reportáž

Slovenský horolezec Peter Hámor sa chystá na expedíciu do Himalájí aj tento rok. Na Kančendžongu sa vracia po desiatich rokoch.

Kančendžonga (Kangchenjunga) je s výškou 8586 metrov treťou najvyššou horou sveta. Leží na hraniciach Nepálu a Sikkimu a je najvýchodnejšou osemtisícovkou a najvyššou horou Indie. Ohromný masív Kančendžongy tvorí päť výrazných vrcholov, z ktorých štyri sú vyššie ako osemtisíc metrov (Južný vrchol, Prostredný vrchol, Hlavný vrchol a najzápadnejší vrchol Yalung Kang). Názov hory v tibetskom jazyku znamená „sneh – veľký – poklad – päť“, takže by sa dal preložiť ako „päť pokladníc veľkého snehu“.

Prečo sa však do názvu dostala päťka je záhadou. Vrcholov v masíve hory by sa určite dalo napočítať viac ako päť a keby sa malo jednať o ľadovce, tak tých steká z masívu Kančendžongy desať. Známou je aj verzia, že sa tak volá sikkimský boh, ktorý mávajúc vlajkou jazdí po krajine na bielom levovi. Levom mala byť hora a vlajkou oblaky, alebo sneh vejúci z vrcholu ďaleko do krajiny. V každom prípade sa horolezci už v časoch prvých pokusov o výstup na túto horu zaviazali, že sa nepostavia na jej vrchol, aby neznesvätili miesto, kde tento boh býva.

Na jar roku 2012 sa dotkol trónu boha Kančendžongy, 17. mája sa mu to podarilo ako jedinému horolezcovi v sezóne.

Súvisiace články