Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mladá krasokorčuliarka mala dopingový nález, Rusom hrozí odobratie medailí
Zdielať na

Mladá krasokorčuliarka mala dopingový nález, Rusom hrozí odobratie medailí

Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová mala ešte pred ZOH 2022 v Pekingu pozitívny dopingový nález. Podľa RBC našli v jej vzorke stopy po zakázanej látke trimetazidín.

Liečivo sa používa pri liečbe angíny či závratoch, ako aj pri dlhodobej liečbe ischemickej choroby srdca, figuruje však na zozname nedovolených podporných prostriedkov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), lebo zvyšuje prietok krvi. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nebude zatiaľ kauzu komentovať.

Podľa ruských médií iba 15-ročnej Valijevovej odobrali vzorku ešte v decembri, teda pred januárovými majstrovstvami Európy v Tallinne, kde vybojovala zlato a získala prvú veľkú medailu medzi dospelými.

Na ZOH v Pekingu pomohla tímu Ruského olympijského výboru (ROC) k titulu v tímovej súťaži, kde teraz hrozí Rusom odobratie zlatých medailí, informovala agentúra AFP.

Práve pozitívny dopingový test mal byť dôvod, prečo medailový ceremoniál po tímovej súťaži odložili na utorok. Priamo v hale sa uskutočnila iba takzvaná kvetinová ceremónia. Hovorca Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Mark Adams v stredu tvrdil, že za to môžu "vznikajúce právne problémy", ktoré MOV riešil s Medzinárodnou korčuliarskou úniou a v ktorých sú zainteresovaní "športovci, ktorí získali medailu".

Súvisiace články

Najčítanejšie