Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zlatá cesta našej Petry
Zdielať na

Zlatá cesta našej Petry

Dnes sme sa zobudili do prekrásneho magického rána. Postarala sa o to lyžiarka Petra Vlhová, ktorá získala na ZOH 2022 v Pekingu historicky prvú olympijskú medailu v lyžovaní. A rovno zlatú. Jej cesta k nej bola dlhá, ale krásna. Petra už dokázala všetko, po čom vrcholový športovec túži.

​Písal sa rok 2012. Len 16-ročná lyžiarka Petra Vlhová sa postarala o prvú medailu na premiérových zimných olympijských hrách mládeže v rakúskom Innsbrucku. A hneď to bolo zlato. Vyhrala ho v slalome, v ktorom bola suverénna už po 1. kole. V druhej jazde svoj náskok na medzičase ešte zveľadila a bezkonkurenčne zvíťazila.

Z prvých bodov do hodnotenia Svetového pohára sa Petra Vlhová tešila hneď pri svojej premiére v tomto prestížnom seriáli. Sedemnásťročná nádej slovenského lyžovania obsadila rakúskom Semmeringu 11. priečku a do hodnotenia si pripísala 24 bodov. Preteky vtedy ovládla ďalšia Slovenka – Veronika Velez-Zuzulová.
Mladá, stále len 18-ročná zjazdárka z Liptovského Mikuláša, sa premiérovo predstavila pod piatimi kruhmi. Na zimných olympijských hrách v Soči 2014 obsadila v slalome solídne 19. miesto. V obrovskom slalome finišovala ako 24. v poradí.
20-ročná Petra Vlhová premiérovo vyhrala slalom Svetového pohára vo švédskom Are. Vo Svetovom pohári bola predtým v najlepšej desiatke iba raz, dva týždne predtým skončila v Aspene siedma.

​Petra Vlhová 14. februára 2019 zvíťazila v obrovskom slalome žien vo švédskom Are. Stala sa tak prvou slovenskou majsterkou sveta v lyžiarskych disciplínach. V Are napokon získala kompletnú medailovú zbierku. Striebro brala z alpskej kombinácie a bronz vybojovala v slalome.

​V sobotu 20. marca 2021 spečatila Petra najväčší úspech v histórii slovenského zjazdového lyžovania. A aj vlastnej kariéry. V slalome vo švajčiarskom Lenzerheide získala potrebné body na to, aby sa stala celkovou víťazkou Svetového pohára v sezóne 2020/2021 a získala veľký krištáľový glóbus.

Na zimné olympijské hry do Pekingu 2022 odletela ako superfavoritka a úradujúca svetová jednotka v slalome. V prvom kole napriek prognózam obsadila až 8. miesto zo stratou 0,72 sekundy na Lenu Dürrovú z Nemecka. V druhom kole sa však udial pravý slovenský olympijský zázrak. Petra Vlhová v ňom nedala súperkám šancu a získala svoju prvú zlatú olympijskú medailu.

Súvisiace články

Najčítanejšie