Skoro jasno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vo veku 75 rokov zomrel herec Dušan Kaprálik
Zdielať na

Vo veku 75 rokov zomrel herec Dušan Kaprálik

Podľa informácií TV JOJ zomrel vo veku 75 rokov slovenský významný herec Dušan Kaprálik. Roky sa nám prihováral ako jedna z postáv rodinného seriálu Čo nového Bielikovci.

Herec vydýchol po vážnej chorobe naposledy v domove sociálnych služieb v bratislavskej Dúbravke. 

Dušan Kaprálik sa narodil 21. februára 1948 v Martine. Jeho cieľom spočiatku nebolo herectvo, ale ako účastník recitačných súťaží si na prihlášku ako druhú školu uviedol VŠMU. Talentové prijímacie skúšky boli v skoršom termíne a to mu nakoniec predurčilo hereckú cestu. 

Po úspešnom doštudovaní VŠMU pôsobil v divadlách v Trnave, Martine a Nitre. Členom Divadla Nová scéna v Bratislave sa stal v roku 1973. Najskôr začínal v jej Poetickom súbore a dodnes je členom Hereckého súboru. Okrem svojho domovského divadla hosťoval aj v Slovenskom národnom divadle a v Divadle a.ha.

Ako režisér spolupracoval s viacerými ochotníckymi a mládežníckymi súbormi. Za prácu v rôznych slovenských divadlách mu bola v roku 2010 udelená cena Literárneho fondu.

Okrem divadla a filmu sa venoval aj dabingu a rozhlasu. V rámci profesie pôsobil ako pedagóg na Štátnom konzervatóriu v Bratislave.

Súvisiace články