Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Dědeček spoznal TREST. K sprísneniu nedošlo
Zdielať na

Dědeček spoznal TREST. K sprísneniu nedošlo

Dušan Dědeček, ktorý vlani autom usmrtil päť mladých ľudí, dostal 15 rokov väzenia. Krajský súd Bratislava o tom rozhodol v pondelok 9. októbra.

​Sudca krajského súdu zrušil prvostupňový rozsudok a uložil Dušanovi Dědečkovi trest vo výmere 15 rokov.

Ten si odpyká vo väznici s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň mu súd uložil zákaz šoférovania na 7 rokov.

Senát nevyhovel odvolaniu prokuratúry, ale zmenil rozsudok pri vyčíslení škody, ktorú musí Dědeček uhradiť poškodeným vo výške 5000 eur.

Navrhoval až 25 rokov

Dědeček sa rodinám ospravedlnil a vyhlásil, že on mal stáť na mieste, kde stáli ich deti. Vyhlásil, že ak by bola možnosť požiadať o eutanáziu, urobil by tak.

"Trest je naozaj spravodlivý a zákonný," reagoval po rozsudku obhajca obžalovaného Jiří Kučera. Cení si, že súd nepodľahol emóciám a rozhodoval striktne podľa práva.

Prokurátor Patrik Hujsa navrhol krajskému súdu vyhovieť odvolaniu v neprospech obžalovaného. "Navrhujeme uložiť prísnejší, zákonný a spravodlivý trest," vyhlásil. Zástupca poškodených Ľudovít Havran navrhol Dědečkovi trest od 20 do 25 rokov odňatia slobody.

Dědečka mestský súd v júni odsúdil na 15 rokov väzenia. Podľa generálneho prokurátora Maroša Žilinku bol ale trest príliš nízky. Vydal preto pokyn na odvolanie.

Spravodlivé nie je ani doživotie, uvádza jeden z rodičov

Na súde sa v záverečnom návrhu vyjadril aj otec nebohej študentky. "Študovala právo v prvom ročníku, verila v právo a spravodlivosť. Moja dcéra sa už nemôže brániť. Prokuratúra žiada spravodlivý trest. Pre obžalovaného nie je ani doživotný trest spravodlivý, za to, čo urobil. Sadol si za volant ožratý, a to aj napriek tomu, že ho rodina odhovárala. Pil už od rána. Fotograf z roboty mu chcel objednať taxík a to odmietol. Dokonca vo väzbe sa chválil, že nevypil len pár pohárikov ale celú fľašu," uviedol otec nebohej študentky.

Pri dopravnej nehode v centre Bratislavy 2. októbra 2022 zomrelo päť ľudí, niekoľko ďalších sa zranilo. Dušan Dědeček mal podľa obžaloby šoférovať v štádiu ťažkého stupňa opitosti. Jeho automobil dosiahol rýchlosť 143 kilometrov za hodinu. K stretu s prvou osobou malo prísť pri rýchlosti 107 kilometrov za hodinu. 

Súvisiace články