Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nízke Tatry privítajú skialpinistickú špičku
Zdielať na

Nízke Tatry privítajú skialpinistickú špičku

Koncom mesiaca sa v Nízkych Tatrách uskutočnia Majstrovstvá sveta veteránov v skialpinizme. Slovensko sa opäť raz zviditeľní na športovej mape sveta. Jasná privíta na zasnežených svahoch špičku skialpinistov z mnohých kútov planéty.

Viac informácií a aktualít súvisiacich s MS nájdete na webe challengechopok.sk a na Instagrame Active Planet.

Na Majstrovstvách sveta v skialpinizme, ktoré sa konali minulý týždeň v španielskom Boí Taüll, nás úspešne reprezentovali naši najlepší skialpinisti. Marianna Jagerčíková získala zlatú medailu v kategórii šprint a ako prvá Slovenka v histórii sa tak zaradila k svetovej špičke.

Disciplína šprint mala celosvetovú premiéru na podujatí Svetového pohára v skialpinizme v Jasnej v roku 2005 a predstaví sa aj na najbližších ZOH 2026 v Miláne. Úspešní boli aj ďalší slovenskí reprezentanti Jakub Šiarnik, Peter Fraňo, Sára Machajová, Nikola Maťková, Samuel Machaj a Timotej Caban.

Naši najlepší športovci sa onedlho predstavia aj na domácej pôde: na III. ISMF Majstrovstvách sveta veteránov v skialpinizme, ktoré sa budú konať na južnej strane Chopka v dňoch 31. 3. – 2. 4. 2023, si zmerajú sily v disciplínach vertikálne a individuálne preteky.

Súbežne sa budú konať aj Slovenský pohár v skialpinizme a MediSkialp – Memoriál Karola Javorského, určený zdravotníckym nadšencom skialpinizmu. 

Nízke Tatry a oblasť Ďumbiera a Chopku patria k prvým lokalitám, kde sa predstavil súťažný skialpinizmus. Prvé preteky sa tu konali v marci 1977 a ich organizátorom bol Horolezecký oddiel TJ Lokomotíva Banská Bystrica. Bratia Stanislav a Vladimír Melekovci teda patria k priekopníkom v organizovaní skialpinistických pretekov na svete. Túto tradíciu si organizátor pripomenie projektom „Slovenské legendy skialpinizmu“. Účasť prisľúbili Tatiana Mošková, Jana Madajová, Miroslava Paliderová a Anna Pažitná, ako aj bratia Ján a Milan Filipskí, Dušan Trizna, Milan Madaj a Peter Lichý, ktorí úspešne reprezentovali Slovensko na medzinárodných pretekoch vrátane slávnej Pierra Menty.

Podujatie podporili Banskobystrický samosprávny kraj, Krajská organizácia cestovného ruchu pre Banskú Bystricu – Dobrý kraj, Krajská organizácia cestovného ruchu pre Žilinský samosprávny kraj – Žilinský turistický kraj, Mesto Brezno, Oblastná organizácia cestovného ruchu Horehronie, Tatra Mountain Resort, Hotel Srdiečko a Kamenná chata. 

Autorom tratí je výnimočný slovenský reprezentant a stále aktívny pretekár Miroslav Leitner.

Zdielať na

Súvisiace články