Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slávna lyžiarka na dôchodku pokorila pred zrakmi svetových celebrít najťažšiu zjazdovku na svete
Zdielať na

Slávna lyžiarka na dôchodku pokorila pred zrakmi svetových celebrít najťažšiu zjazdovku na svete

82 víťazstiev vo SP, tri olympijské medaile vrátane najcennejšej. Kto iný, než ona, by mal pokoriť slávnu zjazdovku Streif v Kitzbüheli. Lindsey Vonnová sa odhodlala postaviť na lyže aj napriek tomu, že je už na športovom dôchodku a postarala sa o výnimočný kúsok, aký medzi ženami nemá obdobu.

​38-ročná legenda lyžovania vyrazila zo štartovacej búdky do tmy. Po početných zraneniach si nemyslela, že bude niekedy možné zlyžovať obávanú zjazdovku Streif. Prišla ale príležitosť a Američanka ju využila. Na trati sa musela popasovať s najviac obávanou pasážou Myšia pasca, v ktorej je sklon zjazdovky nepredstaviteľných 85 percent - to je ako keby ste skákali z kraja sveta.

Podarilo sa jej to ako prvej žene v histórii a rovno v noci, aby nebolo pochýb, že jej to stále na lyžiach ide. Jej šialenú cestu sledoval aj najslávnejší Rakúšan - Arnold Schwarzenegger.

​Až keď zlyžujete Streif, vtedy si môžete povedať, že ste skutočným lyžiarom. Od štartu až do cieľa je to naozaj doslova cesta do pekla, počas ktorej sa jazdí rýchlejšie ako u nás na diaľnici. Pretekárska zjazdová trať meria niečo cez 3300 metrov a prevýšenie je 860 metrov. Pretekári musia okrem iného zvládnuť 80 metrov dlhý skok a odstredivé sily s preťažením 3,5 G. 

Súvisiace články