Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najskôr posmešky, dnes poklony. Legenda, ktorá smeruje do Siene slávy
Zdielať na

Najskôr posmešky, dnes poklony. Legenda, ktorá smeruje do Siene slávy

Zdeno Chára lámal rekordy, ako monštrum na ľade naháňal hrôzu. Vyhral Stanleyho pohár aj Norris Trophy pre najlepšieho beka NHL. V košatej histórii najlepšej hokejovej lige sveta odohral 1680 zápasov. Viac než čísla a úspech vyniká jeho príbeh a cesta, ktorá ho zaviedla k hokejovej sláve.

​S Bostonom Bruins podpísal Zdeno Chára symbolický kontrakt na jedeň deň. V zmluve sa píše, že musí súhlasiť s tým, že sa bude udržiavať v dobrej forme a fyzickej kondícii po celý čas po jeho odchode do dôchodku.

Chára v utorok vo veku 45 rokov ukončil úžasnú športovú kariéru. V detstve sa mu pritom smiali rovesníci, neraz mu bolo do plaču, keď počúval urážky kvôli svojej výške. Odmalička ale zvládal dávky tréningu, ktoré si málokto z nás vie predstaviť. Podporoval ho v tom jeho otec Zdeněk, ktorý bol niekdajším zápasníkom. V Zdenovi vypestoval neuveriteľnú odolnosť a neodradil ho ani fakt, že sa v Dukle Trenčín nezmestil ani do výberu juniorky.

​Zvyšok príbehu poznáme všetci. Striktný v tréningovom procese, vo výžive, bez manierov, absolútny vzor. Dodnes drží rekord v najtvrdšej strele v histórii NHL. Ten mu patrí už 13 rokov (175,5 km/h) a rovnako je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov s výškou 207 cm. Nik nebol doposiaľ v NHL vyšší ako on.

Súvisiace články

Najčítanejšie