Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Spevák Dušan Grúň prehral boj o život
Zdielať na

Spevák Dušan Grúň prehral boj o život

Legendárny spevák Dušan Grúň zomrel dnes v skorých ranných hodinách v jednej z bratislavských nemocníc. Umelcovi zlyhali životné orgány. Smutnú správu potvrdila pre TV JOJ jeho manželka Majka. Mal 81 rokov.

Dušan Grúň zomrel iba dva dni po tom, čo sa na sociálnych sieťach objavil odkaz s prosbou, aby sa za neho priatelia a fanúšikovia modlili. 

Vypočujte si skladbu Starý rodný dom:

Spevák Dušan Grúň sa narodil 26. mája 1942 v Žiline. Zmaturoval v roku 1959 v Košiciach. Jeho ďalšie kroky viedli na Vysokú školu hutnícku do Ostravy, kde začínal s hudbou. V amatérskej kapele hral na trúbke a trombóne, a keďže nikto v kapele nechcel spievať, skúsil to sám.

V roku 1963 nastúpil do profesionálneho orchestra Iva Pavlíka. S ním nahral aj prvé rozhlasové a gramofónové snímky. Chvíľu sa rozhodoval medzi populárnou hudbou a džezom, spieval s Ostravským rozhlasovým orchestrom aj orchestrom Rudolfa Sochora. K spolupráci ho v tom čase prizval aj Tanečný orchester Československého rozhlasu s dirigentom Karlom Krautgartnerom.

Pozrite si archívnu reportáž z dielnej TV JOJ:

Od mája 1965 bol členom a spevákom orchestra Juraja Velčovského. Prvými hitmi s týmto orchestrom boli Hrmí a Starý rodný dom, v origináli Green, Green Grass Of Home speváka Toma Jonesa.

To najkrajšie na kariére

Úspešné bolo pre Dušana Grúňa obdobie od roku 1968, keď nahral väčšinu svojich hitov, ako Butterfly, Plavovláska, Kde si bola, keď tu hrmelo, Malvína či Synček neplač. V roku 1973 mu vyšla prvá LP platňa Dušan Grúň. Svoju popularitu si udržal aj vďaka častému účinkovaniu v televíznych zábavných a hudobných programoch.

Jeho vzormi boli zahraniční speváci ako Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis junior, Paul Anka, ale aj skupina The Beatles.        

Za najkrajšie vo svojej kariére považoval to, že sa mohol venovať tomu, čo ho bavilo a čím sa živil po celý život. V 90. rokoch oživil éru slovenskej populárnej piesne Ivan Krajíček s hudobno-zábavným programom Repete, v ktorom účinkoval aj Dušan Grúň. 

Súvisiace články