Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mórová, Maštalír a spol.: Odvolali nám najlepšieho riaditeľa SND
Zdielať na

Mórová, Maštalír a spol.: Odvolali nám najlepšieho riaditeľa SND

Odchádzajúci riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička sa za svoje nevhodné výroky v Budapešti ospravedlnil. Napriek podpore, ktorú v divadle má, Ministerstvo kultúry svoje stanovisko nezmení.

Zo Slovenského národného divadla odchádza jeho generálny riaditeľ Matej Drlička. Svoju abdikáciu ponúkol ministerke kultúry Natálii Milanovej sám po škandále s jeho výrokmi na konferencii v Budapešti. Tam Drlička nevhodne komentoval bývalých sólistov opery a na adresu politikov dokonca povedal, že "bohužial ešte stále dýchajú".

Drlička sa verejne ospravedlnil – lenže ministerke to už nestačilo. Po jeho odvolaní sa za svojho šéfa postavili všetci zamestnanci Slovenského národného divadla. Na jeho podporu vznikla aj petícia, ktorú podpísalo už viac ako 800 zamestnancov, ale aj ďalšie osobnosti z kultúrnej obce. Odvolanie riaditeľa privítalo len niekoľko členov operného súboru.

Práve spor s opernými sólistami, ktorým Drlička ponúkol len externú zmluvu, odštartoval aj jeho konflikt s politikmi. Z SND divadla teraz spolu s riaditeľom odchádza aj väčšina jeho tímu. Napriek podpore, ktorú Drlička v divadle má, ministerstvo stanovisko nezmení.

Súvisiace články

Najčítanejšie