Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Dnes si pripomíname Medzinárodný deň žien
Zdielať na

Dnes si pripomíname Medzinárodný deň žien

Červené karafiáty, bonboniéry, či oslavy v podnikoch. Aj takto si mnohí z nás pamätajú na Medzinárodný deň žien, ktorý je práve dnes.

Ako vlastne tento sviatok vznikol a aké tri známe slovensky sa postarali napríklad o volebné práva žien, zisťovala Erika Barkolová aj s etnologičkou a historičkou Katarínou Nádaskou.

Žien je na Slovensku o takmer 119-tisíc viac ako mužov, najväčšiu skupinu tvoria štyridsiatničky.

Takmer dve tretiny (64,8 percenta) žien je v produktívnom veku od 15 do 64 rokov. Najväčšiu skupinou z nich sú štyridsiatničky. Za ostatných desať rokov ubúda žien v produktívnom veku (15 – 64 rokov) a pribúda senioriek. V roku 2011 dosahoval podiel senioriek na ženskej populácii 15,4 percenta. Za posledných desať rokov sa tak počet senioriek zvýšil o 30,5 percenta. Podľa posledných výsledkov sčítania však seniorky tvorili pätinu ženskej populácie (20 percent). Je ich tak 556,5 tisíca, čo je takmer o 184-tisíc viac ako seniorov – mužov.

„Takýto rozdiel spôsobuje najmä výrazne vyšší vek dožitia žien, ktorých stredná dĺžka života dosahuje 80,2 roka (dáta z roku 2020), pričom muži sa v priemere dožívali o takmer sedem rokov menej (73,5 roka). Za posledných 15 rokov sa tento ukazovateľ v ženskej populácii na Slovensku zvýšil zhruba o dva roky,“ ozrejmil ŠÚ SR.

Súvisiace články