Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minuloročné leto bolo historicky najteplejším
Zdielať na

Minuloročné leto bolo historicky najteplejším

Leto 2021 bolo v Európe najteplejšie od začiatku meraní, teploty boli o jeden stupeň Celzia vyššie ako priemer. Uvádza to správa európskej služby Copernicus, ktorá monitoruje stav klímy.

Počasie v letných mesiacoch sprevádzali silné kontrasty. Juhoeurópske štáty v lete 2021 zaznamenali rekordný počet extrémne horúcich dní a v Taliansku a Španielsku padli dokonca teplotné rekordy. Západ Európy však bojoval so silnými dažďami a záplavami.

"Rok 2021 bol rokom extrémov, vrátane najteplejšieho leta v Európe, vĺn horúčav v Stredomorí, záplav a veterného sucha v západnej Európe," uviedol riaditeľ služby Copernicus Carlo Buontempo.

Počas letnej vlny horúčav v Stredomorí padli viaceré teplotné rekordy vrátane najvyššej doteraz zaznamenanej teploty v Španielsku, kde namerali 47 stupňov Celzia. Rekordných 48,8 stupňa Celzia ohlásila Taliansko.

V niektorých častiach Talianska, Grécka a Turecka trvala vlna horúčav dva až tri týždne. Toto extrémne počasie viedlo v regióne k mnohým ničivým požiarom, najmä v Taliansku, Grécku a v Turecku. Celková vypálená plocha v júli a auguste v Stredomorí presiahla 800 000 hektárov.

Súvisiace články