Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Obloha ako diaľnica budúcnosti?
Zdielať na

Obloha ako diaľnica budúcnosti?

Diaľnicou budúcnosti bude asi obloha. Množstvo múdrych hláv na celom svete pracuje na vývoji lietajúcich vozidiel, ktoré by vraj mohli nahradiť autá.

Japonská spoločnosť SkyDrive takto predviedla svoj prototyp osobného lietajúceho vozidla s označením SD-03. Ako vidno, je to jeden z mnohých konceptov, ktorý vychádza z konštrukcie civilných dronov.

Tento má osem vrtúľ, ktoré poháňajú elektromotory napájané batériami. Podľa predstáv konštruktérov by sa na takomto niečom malo už v blízkej budúcnosti lietať v mestách. Je to rýchle, netrápia to dopravné zápchy a keďže je to elektrické, neprodukuje to žiadne emisie. Zatiaľ je to však len prototyp, do ktorého sa zmestí len jeden človek. Musí lietať veľmi opatrne, pretože to nie je stopercentne bezpečné. Ale vraj bude.

Skutočná verzia by mala byť určená pre dvoch pasažierov, bude lietať rýchlosťou až sto kilometrov za hodinu, dosiahne výšku asi päťsto metrov. Batérie by mali umožniť dvadsať až tridsať minút letu, čo by mohlo stačiť na prekonanie vzdialenosti do tridsať kilometrov. Podľa plánov spoločnosti by to mohlo byť už v roku 2025. Do ďalšieho vývoja už investovali nemalé peniaze veľké japonské automobilky, takže nie je vylúčené, že sa to naozaj podarí.

Súvisiace články