Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vo švajčiarskych Alpách sa ukrýva zrkadlový dom
Zdielať na

Vo švajčiarskych Alpách sa ukrýva zrkadlový dom

Zdroj: Victoria - Miro

Mirage Gstaad je dom so zrkadlovým povrchom navrhnutým tak, aby nekazil výhľad na krajinu švajčiarskeho Gstaadu. Ide o časť projektu "Elevatoin 1049", pod ktorým je podpísaný umelec Doug Aitken z USA.

Pozrite si VIDEO:

Umelecká inštalácia vo švajčiarskom Gstaade sa skladá z domu v rančerskom štýle so zrkadlovou fasádou. Povrch, v ktorom sa odrážajú hory, sneh a stále zelené stromy, dokonale maskuje okolité prostredie. Z diaľky Mirage Gstaad splýva s krajinou a zdanlivo mizne.

Dom nie je len maketa. Dá sa doň vstúpiť a kochať sa pohľadom na zrkadlový interiér. Zrkadlá pokrývajú steny aj strop budovy. Uhlový interiér má kaleidoskopický efekt, ktorý ohýba svetlo a vytvára nečakané odrazy.

Aitkenov Mirage Gstaad je už tretí v poradí. Mirage bol prvýkrát umiestnený v púšti pri Palm Springs v roku 2017. Druhý stál vnútri bývalej banky v Detroite v roku 2018.

Súčasná inštalácia je v rámci Elevation 1049: Frequencies. Aitkenova práca zostane v Alpách najbližšie dva roky, zatiaľ čo bude odrážať a ovplyvňovať horské krajiny počas meniacich sa období.

Súvisiace články