Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Triumfálny výkon Slovenky! Lenka Poláčková zdolala Mount Everest bez kyslíka
Zdielať na

Triumfálny výkon Slovenky! Lenka Poláčková zdolala Mount Everest bez kyslíka

Lenka Poláčková je špecialistkou na ultratrailové behy. Zdolala všetky slovenské kopce, Pyreneje, kaňony v Colorade, 2100 km cez Alpy. A dnes sa pokúsila zdolať najvyšší vrch sveta - Mount Everest, navyše bez kyslíka. Dňa 21.5.2024 sa jej to podarilo a stala sa vôbec prvou Slovenkou s týmto prvenstvom. Správu zverejnil jej tím na sociálnej sieti Instagram. Podarilo sa jej to o 10:30 nepálskeho času.

Ako informoval Lenkin tím na sociálnej sieti, počasie je nádherné, panuje bezvetrie a Lenka sa vydala na vrchol s jedným šerpom. Dosiahla ho o 10:30 nepálskeho času.

Lenku a jej manžela Honzu sprevádzali skúsení šerpovia Prakash Sherpa a Sona Sherpa. Honza použil prídavný kyslík. 

Tá dôležitejšia časť ich cesty však začína práve teraz. Cesta naspäť do základného tábora bude trvať niekoľko dní. 

Divoký život

Lenka vyštudovala herectvo, venovala sa moderovaniu a hrala v seriáloch. Pred desiatimi rokmi obdočila na celkom iné cestičky - ultrabežecké a kopcovité.  

Prebehla dvakrát Slovensko, Pyreneje, 1000 km cez Colorado, či peruánsky Qhapaq Nan o dĺžke 800 km. Vďaka svojej polovičke si zamilovala aj cesty vysokohorské.

Dvojica sa zasnúbila na Matterhorne, vzali sa na Gerlachu, randili na nepálskej Ama Dablam. 

Pozrite si priložené VIDEO:

V máji sa pokúsila o výstup na Mount Everest bez kyslíka z južnej strany. Bola to obrovská výzva, azda najväčšia, keďže vyššie sa už ísť nedá.

Ide o druhú Slovensku v krátkom časovom úseku, ktorej sa podarilo zdolať najvyššiu horu sveta. Lucia Janičová na Deň matiek vystúpila do výšky 8.848 m, avšak za pomoci kyslíka.

Súvisiace články