Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Tragické výročie smrti hokejového umelca. Pavol DEMITRA nám chýba už dvanásť rokov
Zdielať na

Tragické výročie smrti hokejového umelca. Pavol DEMITRA nám chýba už dvanásť rokov

Presne pred 12 rokmi, 7. septembra 2011, došlo k obrovskej leteckej katastrofe, pri ktorej zahynul aj veľký človek a športovec Pavol Demitra. Zostala po ňom manželka Majka, syn Lucas a dcéra Zara.

Pri ruskom meste Jaroslavľ sa zrútilo lietadlo, v ktorom sedel celý hokejový tím Lokomotiv Jaroslavľ. 7. september 2011 sa tak stal najčernejším dňom v histórii športu. 

Tím cestoval na svoj otvárací zápas sezóny do bieloruského Minsku, kam nikdy nedorazili. Táto tragédia silno zasiahla aj Slovákov. Jedným z pasažierov bol hokejista Pavol Demitra. Medzi obeťami boli aj traja českí hokejisti a reprezentanti Josef Vašíček, Jan Marek a Karel Rachůnek.

Za haváriu podľa ruských vyšetrovateľov mohol nedostatočný výcvik, neskontrolovanie letovej prípravy, nedodržanie postupov a slabá koordinácia medzi členmi posádky.

Hokejista sa iba štyri mesiace pred katastrofou rozlúčil v slzách na domácich Majstrovstvách sveta s reprezentačnou kariérou. 

Zanechal po sebe manželku Majku a v tom čase malé deti, syna Lucasa a dcéru Zaru. 

Pozrite si priložené VIDEO:

Pavol Demitra začínal v rodnej Dubnici nad Váhom, neskôr hral za Duklu Trenčín. V roku 1993 odišiel do zámoria, v NHL hral za kluby Ottawa Senators, St. Louis Blues, Los Angeles Kings, Minnesota Wild a Vancouver Canucks. Od sezóny 2010/11 bol v KHL, hral za Lokomotiv Jaroslavľ. Bol držiteľom bronzovej medaily z MS 2003 vo Fínsku.

Slovensko reprezentoval aj na ZOH 2002, 2006 a 2010 a tiež na MS 1996, 2004, 2005, 2007 a aj 2011, keď bol kapitánom slovenskej reprezentácie.

Súvisiace články