Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Svet opustil otec, ktorý pomohol dokončiť synovi olympijské preteky
Zdielať na

Svet opustil otec, ktorý pomohol dokončiť synovi olympijské preteky

Vo veku 81 rokov zomrel Jim Redmond, otec bývalého britského atléta Dereka Redmonda. Práve on sa na olympiáde v Barcelone v roku 1992 postaral o moment, ktorý sa naveky zapísal do športovej histórie.

Hoci Derek Anthony Redmond na 400 metrovej trati vyhral rozbeh a do semifinále sa kvalifikoval najrýchlejším časom, preteky nedokončil. Jeho príbeh však ostal nezabudnuteľný. Po prvých 250tich metroch padol k zemi a jeho olympijský sen sa rozplynul. Derek dostal kŕč na zadnej strane stehna a zviezol sa v slzách k zemi. Nasledoval však jeden z najpamätnejších momentov v olympijskej histórii.

Dokázal sa postaviť na nohy a pokúsil sa preteky dokončiť. S bolestivou grimasou na tvári sa krok po kroku pomaly posúval k cieľovej čiare. V polovici cesty plnej utrpenia sa k nemu pripojil jeho otec Jim.

Za búrlivého potlesku zaplneného 65-tisícového olympijského štadióna prišli do cieľa. Dereka z pretekov diskvalifikovali. Napriek tomu príbeh otca a syna obletel celý svet. Spoločne ukázali podstatu olympijského ducha.

"Som ten najpyšnejší otec na svete a som na Dereka hrdý viac, ako keby získal zlatú medailu," uviedol na adresu syna. 

Jim bol neskôr odmenený aj organizátormi olympijských hier v Londýne 2012. Stal sa jedným z nositeľov štafety s olympijskou pochodňou.

Súvisiace články