Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Charizmatický aristokrat, ktorý sa nikdy nezbavil nálepky doktora
Zdielať na

Charizmatický aristokrat, ktorý sa nikdy nezbavil nálepky doktora

Do hereckého neba odišla ďalšia osobnosť. Jeden z najpopulárnejších českých hercov, manžel legendárnej Popolušky Libuši Šafránkovej, Josef Abrhám. Mal 82 rokov.


​Josef Abrhám bol polovičným Slovákom, vďaka mame, dcére spisovateľa, dramatika a evanjelického farára Jozefa Hollého. A rád sa priznal, že aj keď nie dokonale, po slovensky rozprávať vie.


So Slovenskom ho spája aj začiatok hereckej kariéry, keďže v Bratislave dva roky študoval na Vysokej škole muzických umení pod vedením Andreja Bagara, až potom prestúpil na pražskú Divadelnú akadémiu muzických umení. Bol hercom, ktorý zvládal s bravúrou tak drámu ako aj komédiu.

Takým bol aj v úlohe nezabudnuteľného Arnošta Blažeja v Nemocnici na kraji mesta, seriáli, ktorý pozná niekoľko generácií.

Josef Abrhám stvárnil viac ako 200 rolí. No okrem herectva mal aj záľubu vo fotografovaní, či hraní na klavíri.

Od smrti svojej manželky Libuše Šafránkovej, s ktorou prežil viac ako 40 rokov, sa už na verejnosti neukazoval. Trápilo ho srdce, mal aj ďalšie zdravotné problémy a bol pripútaný na invalidný vozík. 

​Mnohí hereckí kolegovia o Josefovi Abrhámovi hovorili, že bol hereckým aristokratom s veľkou charizmou. Tak pred kamerou ako aj na divadelných doskách. Napriek tomu, že divadelný a filmový svet stráca v Josefovi Abrhámovi veľkú osobnosť, jeho herecké umenie pre nás ostáva naďalej živé v nezabudnuteľných postavách.

Súvisiace články

Najčítanejšie