Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Česi sa spojili. Dvojročnému anjelikovi, ktorému sa míňa čas, vyzbierali milióny
Zdielať na

Česi sa spojili. Dvojročnému anjelikovi, ktorému sa míňa čas, vyzbierali milióny

Zdroj: Archív Tomáše Zatloukala

Dvojročný český chlapček Martínek Zatloukal potrebuje 100 miliónov českých korún, aby mohol žiť. Štedrosť ľudí preťažila za posledné dni servery. Jeho stav by sa mohol zlepšiť nielen vďaka špeciálnej liečbe, ale aj neskutočnej štedrosti. Vyzbieralo sa takmer 150 miliónov.

Keď mal Martin tri mesiace, odštartovali zdravotné problémy. Nechcel sa prisávať a napriek všetkým snahám trpel silnými bolesťami bruška, výrazným potením a ďalšími.

"Pri kŕmení mu časť jedla končila v pľúcach, nevedeli sme, či sa nedusí," opisoval pre DVTV Tomáš Zatloukal boj o život svojho synčeka, ktorý sa narodil s veľmi vzácnym genetickým ochorením. 

Pre deficit enzýmov nedokáže ovládať svoje telo, nezdvihne hlavičku, neprehĺta, nehovorí, nechodí ani nesedí, napriek tomu má podľa jeho rodičov ten najkúzelnejší úsmev pod slnkom.

Na celom svete touto chorobou trpí 120 ľudí. A aj keď na syndróm AADC existuje liečba, pre rodinu je mimoriadne drahá. Pomôcť sa rozhodli ľudia z celého Česka, prispeli aj Slováci a ich snaha bola natoľko silná, že prekonala rekord. Najviac pomohla výzva českej speváčky, herečky a influencerky Nikol Štíbrovej, ktorá má sama dve deti. Tá zburcovala celý národ, ktorý dokázal dať dokopy neskutočnú sumu peňazí. 

Terapia, ktorú potrebuje, nie je vzhľadom k vzácnosti výskytu ochorenia hradená zo zdravotného poistenia a žiadosť o uhradenie liečby zdravotná poisťovňa rodine zamietla. 

​Dvojročný Martínek podstúpi liečbu v zahraničí. Podarilo sa vyzbierať takmer 150 miliónov českých korún. A to všetko počas necelého týždňa. 

Lekári z pražskej nemocnice Motole komunikujú s kolegami z Francúzska a Talianska, píše CNN Prima News

Má dostať liek, ktorý je možné podať do určitej oblasti mozgu, kam lekári "dopravia" vírusový vektor, ktorý nesie umelý ľudský syntetický gén. Ten má nahradiť deficit, ktorý Martinovi chýba. Vyzerá to na predčasný vianočný zázrak. 

Súvisiace články