Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Rodiny sa dozvedeli najhoršiu správu, miniponorka je zničená
Zdielať na

Rodiny sa dozvedeli najhoršiu správu, miniponorka je zničená

Archívna reportáž

Americká pobrežná stráž (USGC) vo štvrtok uviedla, že v blízkosti vraku Titanicu našla pri pátraní po stratenej miniponorke s piatimi ľuďmi na palube "pole trosiek". Na dne Atlantického oceánu ho lokalizoval diaľkovo ovládaný robot (ROV). Telá nezvestných ľudí sa nenašli, ale oficiálne sa predpokladá, že zomreli. Úrady informovali rodiny a vyjadrili im hlbokú sústrasť.

Americké námorníctvo detegovalo pravdepodobnú implóziu výskumnej miniponorky Titan na podmorských zvukových monitorovacích zariadeniach krátko po jej zmiznutí v Atlantickom oceáne počas výpravy k vraku Titanicu. 

Implózia bola zaznamenaná tajným akustickým monitorovacím systémom určeným na odhaľovanie prítomnosti ponoriek.

"Americké námorníctvo vykonalo analýzu akustických údajov a zistilo anomáliu, ktorá zodpovedala implózii alebo výbuchu vo všeobecnej blízkosti miesta, kde miniponorka Titan operovala, keď s ňou stratili kontakt," povedal predstaviteľ.

Miniponorka Titan sa stratila v nedeľu počas plavby k vraku Titanicu, ktorý leží na dne Atlantického oceánu v hĺbke okolo štyroch kilometrov. 

Približne po hodine a 45 minútach plavby miniponorka prestala komunikovať s kanadskou výskumnou loďou Polar Prince, ktorá ju sprevádzala.

Súvisiace články